A-Seal: De naam van onze geadapoteerde zeehond is….

Aan het einde van 2020 hebben wij de keuze gemaakt om de stichting A-seal te sponsoren. In ruil hiervoor mochten wij een zeehond ‘adopteren’ en als adoptieouders het beestje een naam geven. Dit mannetje leeft normaal gesproken in de noordzee. Medewerkers van Spectades mochten een naam verzoek insturen, daar is er één van gekozen en dat is…. Visar! 

Visar is een mannetje en woog bij aankomst 17,4 kilogram. Hij is gevonden op de Nederlandse maasvlakte en is op 5 december, met verwondingen op zijn kop, naar A-seal gebracht. Op dit moment gaat het gelukkig goed met Visar. Hij zit samen met twee andere zeehonden in het serre terras. De groei gaat hard door en het zelfstandig eten van vis is geen probleem, met z’n drietjes eten ze per dag 11kg haring.

A-seal, waar Visar op dit moment verblijft, is een zeehondencreche. De opvang bevindt zich in de Zuid-Hollandse plaats Stellendam en het werkgebied loopt van ongeveer IJmuiden tot Cadzand. In dit gebied leven meer dan duizend zeehonden! Er zijn verschillende redenen waarom zeehonden bij A Seal worden opgevangen. Visnetten, plastic afval en boten kunnen ervoor zorgen dat de zeehonden ziek worden of gewond raken.

Ook onrust in de buurt van een zandbank is een groot probleem. Als zeehonden gestoord worden, raken ze snel in paniek en vluchten ze het water in. Wanneer er onrust wordt veroorzaakt terwijl er kleine pups op de zandbank zijn, zorgt dit voor gevaar. Door de paniek snelt moeder zeehond het water in en verliest haar pup uit het oog. Meestal spoelt zo’n verweesde pup ergens op een strand uitgeput en hongerig aan.

Visar

Gelukkig worden ze vaak op tijd gevonden en naar de A-seal zeehondenopvang gebracht. Zeehonden die nog niet zo lang geleden zijn binnengebracht moeten nog in de quarantaine verblijven. Wanneer het beter met hen gaat, worden ze overgebracht naar de opvang. Eerst komen ze terecht in de serre, later gaan ze in de buitenbaden.

De missie van de Stichting A Seal is het bieden van hoogwaardige en professionele medische zorg aan hulpbehoevende zeehonden om het welzijn en de veiligheid van de dieren te waarborgen. Met als doel de zeehonden in de natuurlijke omgeving vrij te laten na het herstel. Daarnaast geven zij educatie aan een zo breed mogelijk publiek over de zeehond in de directe leefomgeving.

Wil je meer weten over A-seal of ook een zeehondje adopteren? Lees dan meer op de website van A-seal: https://www.aseal.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar top