Spectades maakt wereldrecordpoging mogelijk

Door de sponsoring van het atletiekevenement De Spectades Games kan er tijdens het evenement een heuse wereldrecordpoging worden ondernomen. Tijdens het evenement wordt door Spectades de elektronische tijdwaarneming (ET) gesponsord, een essentieel onderdeel voor het vastleggen van tijden bij hardloop races. Net als vorig jaar zal Colin van Tricht (een racerunner) een gooi doen naar een mondiale recordtijd en ditmaal op de 5000 meter.

Op zondag 27 september wordt op sportpark Geuzenpark om 10.00 uur door Voorne Atletiek voor de negende keer de Spectades Games georganiseerd met bijna alle atletiek onderdelen. Met een recordaantal van 152 inschrijvingen, belooft het evenement nu al een bijzondere editie te worden. “Doordat er vanwege het coronavirus veel wedstrijden zijn uitgevallen, zoeken veel sporters naar de wedstrijden die nog wel doorgaan. Daarnaast worden er bij veel verenigingen in de week na de Spectades Games clubkampioenschappen georganiseerd. Dit maakt ons evenement tot een unieke kans voor veel sporters om te kijken waar ze staan”, vertelt Gerard Rila, lid van de organisatie van de Spectades Games. De 152 inschrijvingen komen uit alle hoeken van het land en er zijn zelfs 3 deelnemers vanuit België dit jaar.

Deelnemersveld
Met zo’n grote hoeveelheid aanmeldingen krijg je automatisch een zeer gevarieerd deelnemersveld. Een mooi voorbeeld hiervan is Paralympisch sporter Marlène van Gansewinkel (bladerunner), onder andere bekend van haar derde plaats op het verspringen tijdens de olympische spelen van Rio in 2016 en zij werd Europees Kampioen op de 100 meter en 200 meter in 2018. Ze zal tijdens de Spectades Games meedoen aan de 200 meter sprint. Colin van Tricht, een junior racerunner met een geweldige staat van dienst, is een andere sporter met een mooie toekomst voor zich. Tijdens de vorige Spectades Games liep Van Tricht namelijk een wereldrecord op de 800 meter. Hij wil proberen om ook tijdens deze editie een record op zijn naam te schrijven. Wellicht gaat hij tijdens de 5.000 meter race die om 14.20 uur begint een nieuw wereldrecord vestigen. Vorig jaar heeft hij daar al een poging toe gewaagd maar werd de race door materiaalpech geen succes.

Sponsoring
Sinds 2017 is Spectades uit Brielle de trotse sponsor van de atletiekwedstrijd van Voorne Atletiek. “In principe kunnen we vanuit onze vereniging erg veel zelf organiseren. De (ET) is echter een bijzonder kostbaar onderdeel van het hardlopen op zo’n evenement. We zijn daarom ook erg blij met de bijdrage van Spectades”, zegt Rila. Hij verklaart namelijk dat zonder deze (ET) het bijna onmogelijk is om een evenement als de Spectades Games te organiseren.  Je moet in dat geval voor elke hardloopbaan een jurylid hebben. Er moet dan met heel veel ogen gekeken worden wanneer iemand binnenkomt en dat moet vervolgens met de hand geklokt worden. Zeker ook als je een recordpoging wil doen, dan heb je een ET nodig. De officials die betrokken zijn voor de totstandkoming van het wereldrecord, moeten allemaal een handtekening zetten. Voor het registreren van het WR op de 800 meter Racerunning vorig jaar, was voor de bevestiging van het record zelfs een finishfoto noodzakelijk waarop de tijdwaarneming staat. Anders werd het officiële record niet geaccepteerd.

Organisatie
Met de organisatie is Voorne Atletiek al een behoorlijke poos bezig. “Er zijn binnen onze vereniging een aantal vrijwilligers die keihard werken om dit evenement mogelijk te maken. In een vroeg stadium zijn met name voorzitter Hans de Wit en de wedstrijdsecretaris Esther Oldenburg de mensen die veel werk verrichten. Op de dag zelf zijn er zo’n 30 vrijwilligers actief om het reilen en zeilen tijdens de wedstrijden in goede banen te leiden. Door de huidige situatie is het organiseren van een atletiekevenement nog wat extra werk omdat je alles corona-proof moet organiseren”, legt Rila uit. De wedstrijd is bedoeld voor iedereen van pupillen tot professionele race runners en senioren. Dit is tevens het geval bij Voorne Atletiek zelf. De vereniging die al sinds 1988 bestaat, en onlangs het 25-jarig jubileum vierde, is een vereniging waar iedereen van harte welkom is. “We hebben zelfs een wandelgroep voor mensen met dementie die onder begeleiding en samen met een groepje senioren wekelijkse een wandel ochtend hebben”, aldus Rila.

 

 

Scroll naar top